Jaké jídlo na vícedenní trek

Zobrazit pro tiskZobrazit pro tisk

chlebickyMáme oblíbené a neoblíbené pokrmy. Tím by se dala kategorizovat drtivá většina stravy. Speciálním případem je jídlo na treku kdy díky vysokému výkonu máte takový hlad, že byste snědli i maximálně předražené jídlo. Pár tipů, jaké potraviny s sebou vzít na trek, se Vám pokusí dát následující článek.

Zdaleka se nepovažuji za vševěda v oblasti potravy a už vůbec ne v potravě zdravé. Nicméně když jsem se poprvé vydával na vícero dní, velmi mi pomohly rady mých starších a zkušenějších kolegů, o které bych se s Vámi prostřednictvím tohoto článku rád rozdělil.

Základním pravidlem pro výběr potravin na trek je rovnice:
objem jídla + nízká váha = nebudu mít hlad + unesu to

Pochopitelně do objemu je nutno vzít v úvahu i určitou vyživovací schopnost potravy. Zaplácnout žaludek je super, ale vy budete potřebovat sílu i druhý den.

Chcete-li na treku hubnout - JE TO HOVADINA !!! Hubněte jindy. V horách je nutné jíst pravidelně, aby tělo pořád mělo z čeho brát. V momentě, kdy začne brát energii ze svalů, končíte. Pozná se to jednoduše, protože se vám sevře žaludek - pocit, který sportovci nazývají HLAĎÁK. Pokud to necháte dojít, až sem, už ztracenou energii jídlem nedoženete. Tady je pozdě.

Náš jídelníček vypadá / vypadal zhruba takto:

Snídaně:
- instantní polévka + chleba / suchar (případně polystyren)
- instantní ovesná nebo rýžová kaše může být příjemným zpestřením
- čínská nudlová polévka

Oběd:
přes den většinou není na jídlo moc čas a tak to doháníme musli tyčinkami a podobnými vynálezy. Když je čas dá se uvařit třeba puding ze sušeného mléka, nějaká rychlá polévka z pytlíku nebo čínská nudlová polévka. Chleba se salámem nebo sýrem se taky docela hodí, pokud ho ještě máme v batohu.

Večeře:
nejvydatnějším jídlem dne je samozřejmě večeře
- instantní bramborová kaše a sojové maso - to se sice poměrně dlouho vaří ale poměr výživnost a váha je neuvěřitelný. Nezapomeňte na koření soja samotná je jenom pro otrlé !!
- případně rýže se sojovým masem
- polévky z pytlíku, dobré jsou ty poctivé - čočková, gulášová
- dobré hostince nebo jiné těstoviny
- instantní rizoto

Tipy na přípravu jídla předtím, než odjedete:
Dobrým tipem jak zchutnit potravu je sušená zelenina. Ochutí polévku nebo sojovou směs a neváží téměř nic. Uvařte zeleninu předem a pak ji usušte. Na treku postačí jen zlehka povařit a je to.

Pokud budete brát štangli salámu, je dobré jej koupit 2-3 týdny předem a nechat vysušit v lednici případně ve spíži. Vydrží délé a ztratí něco ze své váhy.

Dobré hostince a podobná rychlojídla sice neváží samotná skoro nic, ale jejich obaly to za ně nahrazují. Pokud chcete opravdu šetřit každé deko, pak je vysypte z původních obalů do mikrotenových sáčků. A abych nezapomněl, pokud je na instantním produktu napsáno 4 porce, znamená to automaticky děleno dvěma. Porce jsou malé a Váš hlad bude velký.

Výborné jsou i další doplňky jako hroznový cukr, rozinky a podobně, které dodají energii v průběhu dne.